16. edycja Tygodnia Wege za nami!

 

Spotkaniem z magazynem Vege, którego gościem była Joanna Kowalczyk-Bednarczyk z bloga Bieganizm zakończyła się 16. edycja Tygodnia Wege.

 

Tegoroczna edycja Tygodnia Wege miała charakter hybrydowy – część wydarzeń odbyła się stacjonarnie, a część w sieci.

Wychodząc naprzeciw trendom związanym z rosnącą popularnością diety roślinnej i troską o naszą planetę głównym partnerem wydarzenia została sieć Biedronka z marką własną Go Vege, która wspólnie z Fundacją wydała okolicznościowego ebooka po polsku i ukraińsku i przygotowała specjalne zniżki w sklepach.

Do grona partnerów dołączyły również znane i lubiane firmy oferujące wegańską żywność i kosmetyki: Vivera, Primavika, Vegan Cola, YOPE, Planty, Sticky Blenders, Bielenda, Wegańskie Serce, Nielone, Apollo Roślinny Qurczak oraz wydawnictwa: Studio Koloru, Wydawnictwo Publicat, Wydawnictwo Marginesy, Wydawnictwo Krytyka Polityczna.

 

 

Imprezę otworzyliśmy śniadaniem prasowym w Leonardo Verde z udziałem Karoliny Pilarczyk – kierowczyni driftowej i weganki oraz ulicznym performancem “Mięsarianie” Krzysztofa Lubki.

 

 
Tego samego dnia odbyło się też spotkanie online ze światowej sławy lekarzem Joelem Fuhrmanem, autorem książki „Koniec z dietami”. Dr Fuhrman to lekarz medycyny rodzinnej, ekspert żywieniowy i dyrektor badań w Nutritional Research Foundation.

 

 
Drugi dzień Tygodnia Wege upłynął nam pod znakiem roślinnego i regionalnego gotowania z Pawłem Ochmanem, znanym jako Weganon. W studio kulinarnym Polish Your Cooking przyrządziliśmy roślinny krupnik z kaszą jęczmienną, kotlety z kaszy gryczanej i racuchy z rabarbarem.

 

W trakcie Tygodnia Wege polską premierę w kinie Helios miał film „Takeout” Michała Siewierskiego.

 

Pochyliliśmy się również nad tematem otyłości wśród dzieci i wegańskiego macierzyństwa podczas spotkań online z lek. Dagmarą Adamską-Tomaszewską oraz Aśką Rzeźnik.

Podczas tegorocznej edycji wróciliśmy także do tematu oleju palmowego, prof. UPP. dr. hab. Andrzej Węgiel opowiedział, co w praktyce oznacza plantacja palmy olejowej dla przyrody oraz co tracimy wraz z wycinką kolejnego drzewa w pierwotnym lesie tropikalnym.

 

Tofu you too – pod takim hasłem 28 maja świętowaliśmy Dzień Tofu. Z tej okazji pod Pałacem Kultury i Nauki częstowaliśmy różnymi smakami Tofu. Zachęcaliśmy również do spróbowania diety roślinnej z naszym darmowym programem Zostań Wege na 30 dni.

 

Stacjonarne wydarzenia zamknęło spotkanie wokół wegańskiej mody ze stylistką Anią Marciniak podczas którego zrobiliśmy wiosenny przegląd szafy. Porozmawialiśmy też o wegańskich materiałach i markach.

 

Wydarzenia z okazji Tygodnia Wege odbyły się także Poznaniu, Łodzi, Rzeszowie, Bydgoszczy, Wrocławiu, Trójmieście, Piotrkowie Trybunalskim, Bełchatowie oraz na Śląsku.

Zdjęcia: human.cuelties, Lena Rodziewicz, Marek Zieliński, Katarzyna Błaszczyk, wolontariusze fundacji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. Tydzień Wege za nami!

W niedzielę 30 maja 2021 zakończyła się 15. edycja Ogólnopolskiego Tygodnia Wege organizowanego przez fundację Viva. Zapisało się na nią ponad 6 tysięcy uczestniczek i uczestników. Każda z transmisji dotarła od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy osób.

 

Tydzień Wege online dał możliwość uczestnictwa z dowolnego miejsca w Polsce i na świecie, a wszystkie transmisje były darmowe. W rezultacie roślinne produkty od sponsorów trafiły również do mieszkańców mniejszych miast i miejscowości, którzy wzięli udział w konkursach. 

Tegoroczną edycję rozpoczęliśmy od hologramowej odezwy do polityków. Pod Ministerstwem Klimatu i Środowiska oraz Ministerstwem Zdrowia wyświetliliśmy fakty nt. diety roślinnej i jej wpływu na naszą planetę oraz zdrowie. 

tydzień wege fundacja viva akcja uliczna

Podczas Tygodnia Wege na naszym facebooku odbył się m.in panel ekspercki o wpływie diety na klimat, którego gośćmi byli dr hab. prof. Paulina Kramarz z Uniwersytetu Jagiellońskiego, prof. dr hab. Piotr Skubała z Uniwersytetu Śląskiego i dr Ryszard Kulik z Klubu Myśli Ekologicznej. Nie zabrakło także naszej Gali Magazynu Vege z wręczeniem Grand Prix.

 

Połączyliśmy się również z lekarkami Iwą Jonik, Marią Koziarkiewicz i dr. Tomaszem Jeżewskim, aby porozmawiać o tym, jak dbać o siebie na diecie roślinnej.

 Z kolei o etycznej modzie opowiadała stylistka Ania Marciniak, a o wegańskich składach kosmetyków rozmawialiśmy z Sylwią Dziegieć. Nie zabrakło też pokazów gotowania. O roślinne i regionalne dania zadbał Paweł Ochman Weganon. Coś dla młodszych widzów  w duchu less waste przygotowała Joanna Kowalczyk-Bednarczyk z bloga Bieganizm.

 

Główny partner wydarzenia – Biedronka z marką własną Go Vege, przygotowała z okazji Tygodnia Wege specjalną ofertę promocyjną. Cieszyła się ona ogromnym zainteresowaniem klientów.

 Tydzień Wege w Biedronce

Obchodom towarzyszyły akcje uliczne, takie jak akcja kreda, przejazdy rowerowe z  prowegańskimi flagami oraz stoiska informacyjne. Przede wszystkim dziękujemy naszym grupom lokalnym w Łodzi, Bełchatowie, Piotrkowie Trybunalskim, Gdańsku, Wrocławiu, Poznaniu, Bydgoszczy, Krakowie oraz Katowicach za tworzenie z nami tego wydarzenia!

Dziękujemy również naszym partnerom – aż 15 firm dołączyło do naszego wydarzenia!

Projekt i wykonanie Agencja Social Media Pollyart