Tegoroczna edycja Tygodnia Wege miała charakter hybrydowy – część wydarzeń odbyła się stacjonarnie, a część w sieci.
Wychodząc naprzeciw trendom związanym z rosnącą popularnością diety roślinnej i troską o naszą planetę głównym partnerem wydarzenia została sieć Biedronka z marką własną Go Vege, która wspólnie z Fundacją wydała okolicznościowego ebooka po polsku i ukraińsku i przygotowała specjalne zniżki w sklepach.
Przepisy z ebooka autorstwa Klaudii Goździk z bloga Jemy Kremy
Do grona partnerów dołączyły również znane i lubiane firmy oferujące wegańską żywność i kosmetyki: Vivera, Primavika, Vegan Cola, YOPE, Planty, Sticky Blenders, Bielenda, Wegańskie Serce, Nielone, Apollo Roślinny Qurczak oraz wydawnictwa: Studio Koloru, Wydawnictwo Publicat, Wydawnictwo Marginesy, Wydawnictwo Krytyka Polityczna.
Imprezę otworzyliśmy śniadaniem prasowym w Leonardo Verde z udziałem Karoliny Pilarczyk – kierowczyni driftowej i weganki oraz ulicznym performancem “Mięsarianie” Krzysztofa Lubki.
Tego samego dnia odbyło się też spotkanie online ze światowej sławy lekarzem Joelem Fuhrmanem, autorem książki „Koniec z dietami”. Dr Fuhrman to lekarz medycyny rodzinnej, ekspert żywieniowy i dyrektor badań w Nutritional Research Foundation.
Drugi dzień Tygodnia Wege upłynął nam pod znakiem roślinnego i regionalnego gotowania z Pawłem Ochmanem, znanym jako Weganon. W studio kulinarnym Polish Your Cooking przyrządziliśmy roślinny krupnik z kaszą jęczmienną, kotlety z kaszy gryczanej i racuchy z rabarbarem.
W trakcie Tygodnia Wege polską premierę w kinie Helios miał film „Takeout” Michała Siewierskiego.
Pochyliliśmy się również nad tematem otyłości wśród dzieci i wegańskiego macierzyństwa podczas spotkań online z lek. Dagmarą Adamską-Tomaszewską oraz Aśką Rzeźnik.
Podczas tegorocznej edycji wróciliśmy także do tematu oleju palmowego, prof. UPP. dr. hab. Andrzej Węgiel opowiedział, co w praktyce oznacza plantacja palmy olejowej dla przyrody oraz co tracimy wraz z wycinką kolejnego drzewa w pierwotnym lesie tropikalnym.
Tofu you too – pod takim hasłem 28 maja świętowaliśmy Dzień Tofu. Z tej okazji pod Pałacem Kultury i Nauki częstowaliśmy różnymi smakami Tofu. Zachęcaliśmy również do spróbowania diety roślinnej z naszym darmowym programem Zostań Wege na 30 dni.
Stacjonarne wydarzenia zamknęło spotkanie wokół wegańskiej mody ze stylistką Anią Marciniak podczas którego zrobiliśmy wiosenny przegląd szafy. Porozmawialiśmy też o wegańskich materiałach i markach.
Wydarzenia z okazji Tygodnia Wege odbyły się także Poznaniu, Łodzi, Rzeszowie, Bydgoszczy, Wrocławiu, Trójmieście, Piotrkowie Trybunalskim, Bełchatowie oraz na Śląsku.
Zdjęcia: human.cuelties, Lena Rodziewicz, Marek Zieliński, Katarzyna Błaszczyk, wolontariusze fundacji.