Tydzien Wege

TYCHY

21 maja (środa)

 

17:00-19:00 Roślinna degustacja z foodtrucka Vivery

Plac Baczyńskiego


18:00 Od pola do stołu – wpływ rolnictwa na klimat i bioróżnorodność – dr Ryszard Kulik

Pasaż Kultury Andromeda, plac Baczyńskiego 2
 19:00  Zrównoważone rolnictwo a zalecenia żywieniowe. Czy idą w parze? Małgorzata Rusek

Pasaż Kultury Andromeda, plac Baczyńskiego 2

18:00-20.00  stoisko informacyjno – edukacyjne – ulotki, gadżety, porady dietetyczne, wystawa plansz „Dobrostan zwierząt”

Pasaż Kultury Andromeda, plac Baczyńskiego 2

 

Wstęp wolny!

 

Wydarzenie objęte jest Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Tychy

Wydarzenie na FB: https://www.facebook.com/events/3050717371745846/

 

Więcej informacji:

Zrównoważone rolnictwo a zalecenia żywieniowe. Czy idą w parze?
Stoimy w obliczu kryzysu klimatycznego, a wytwarzanie żywności jest jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za ten problem. Możemy ograniczyć swój negatywny wpływ na planetę zmieniając swój sposób odżywiania się. Pojawia się jednak pytanie, czy dbając o środowisko nie zrobimy sobie krzywdy?
 
Od pola do stołu – wpływ rolnictwa na klimat i bioróżnorodność.
Kryzys klimatyczny i wielkie wymieranie gatunków to największe wyzwania, przed jakimi stoimy. Okazuje się, że to, co mamy na talerzu ma spory wpływ na środowisko, a ostatecznie na nas samych. Dieta oparta na produktach roślinnych, lokalnych, sezonowych, mało przetworzonych, ekologicznych oraz bez marnotrawstwa jest najbardziej oczywistym wyborem, jeśli chcemy zadbać o lepszą przyszłość dla nas i dla naszych dzieci.     
 
Wystawa „Dobrostan zwierząt”
20 poruszających plansz wystawy fotograficznej mającej na celu edukowanie odbiorców, uwrażliwienie ich na krzywdę zwierząt, wywołanie refleksji oraz zmianę postaw na bardziej prozwierzęcą.
 
Główni partnerzy wydarzenia: